Š.BANE: Rodáci chcú M. Hellovi osadiť pamätné tabule na miestach, kde pôsobil

05.05.2012 Banská Štiavnica

Štiavnické Bane 5. mája (TASR) - Aj keď majú Štiavnické Bane množstvo významných rodákov a osobností, ktoré v obci pôsobili, asi najznámejším je Maximilián Hell (1720-1792). Vedcovi, astronómovi a svetobežníkovi, ktorý ako prvý vypočítal vzdialenosť Zeme od Slnka, osadili jeho priaznivci na rôznych miestach Európy už niekoľko pamätných tabúľ.

"Pred niekoľkými rokmi vzniklo Občianske združenie Maximiliána Hella, ktorého členovia už v roku 2006 osadili prvé dve pamätné tabule na ostrove Vardo v Nórsku," povedal starosta Stanislav Neuschl. Sú na mieste, kde vedec pozoroval prechod Venuše popred slnečný disk a vypočítal vzdialenosť Zeme od Slnka. Druhá tabuľa je na tamojšom obecnom úrade.

Pomník s bustou Maximiliána Hella odhalilo združenie pred dvoma rokmi aj v rakúskom Maria Enzersdorfe. V tomto meste je astronóm pochovaný.

Snahou združenia, ako aj samotnej obce, je šírenie povedomia o Maximiliánovi Hellovi prostredníctvom inštalovania pamätných tabúľ a búst na miestach jeho pôsobenia. V budúcnosti majú v pláne vybudovať v mieste jeho rodiska - v Štiavnických Baniach múzeum dokumentujúce jeho život a dielo a tiež astronomickú pozorovateľňu.
 

Vyberte región